Markus Rauramo
Posted by: Markus Rauramo
8.1.2015
Kaukolämpöä on perinteisesti tuotettu voimalaitoksissa ja jaeltu asiakkaille. Kaukolämpöverkostomme on kuitenkin joustava ja mahdollistaa helposti sen, että myös asiakkaamme voivat toimia lämmöntuottajina.

Avoin kaukolämpöEsimerkiksi palvelinkeskukset kuluttavat paljon sähköä,  ja palvelimien käydessä syntyy merkittävä määrä lämpöä. Lämpö on perinteisesti puhallettu hukkalämpönä ulos ilmaan tai johdettu läheiseen vesistöön.  Ympäristön kannalta paras ratkaisu on ottaa palvelinkeskusten hukkalämpö talteen ja hyödyntää se kaukolämmityksessä. Olemme ottaneet palvelinkeskusten hukkalämpöä talteen Espoossa jo vuodesta 2011 alkaen. Tiedon ja Elisan energiatehokkaat konesalit takaavat, että suomalaisten tiedonsiirto pelaa ‒ ja samalla lämmittävät espoolaisia koteja.

Tutustu aiheeseen tarkemmin: www.fortum.fi/palvelinkeskus

Jätevettä ja metromatkustajia

Joulukuussa otimme käyttöön Suomenojan  voimalaitoksen yhteyteen rakennetun lämpöpumppulaitoksen, jonka avulla hyödynnämme hukkalämpöä HSY:n jätevedenpuhdistamon jätevedestä.

Lämpöä saadaan talteen Hyvinkään kokoisen kaupungin lämmitystarpeen verran vuodessa.

Suomenojan lämpöpumppujen avulla saadaan lähitulevaisuudessa talteen myös Matinkylän metrokeskuksen kaukojäähdytyksessä syntyvää hukkalämpöä. Lämpiminä kesäpäivinä metrokeskus toimii siis ikään kuin aurinkokeräimenä, jonka synnyttämä lämpö siirtyy Suomenojalla kaukolämpöverkon välityksellä lämmittämään espoolaisten käyttövettä.

Lämpöä tuottava sairaala

Myös sairaala voi toimia lämmöntuottajana. Rakenteilla oleva Espoon uusi sairaala sekä käyttää että tuottaa lämpöä. Sairaala tarvitsee jäähdytystä, ja siksi siellä syntyvä ylijäämälämpö siirretään kaukolämpöverkon välityksellä lämmittämään muita espoolaisia kaukolämmön asiakkaita. Avoimen kaukolämpöverkon avulla Espoon sairaalan ylijäämälämmöllä lämpiää tulevaisuudessa vuosittain noin 50 omakotitaloa.

Kaukolämpöverkko on nyt auki! Hukkalämmössä on vielä paljon hyödyntämispotentiaalia, ja jatkamme kehitystyötä uusien ratkaisujen löytämiseksi.

 

Markus Rauramo
Heat, Electricity Sales and Solutions -divisioonan johtaja

Leave a comment

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s