Tero_Era_fornenergy_blogPosted by: Tero Era
08.08.2014

Olemme tehneet pitkäjänteistä työtä sosiaalisen vastuun alueella muun muassa tukemalla nuorisotyötä kulttuurin ja urheilun alalla. Näissä merkeissä toteutimme tänä kesänä Sounds of Energy -hankkeen yhteistyössä Savonlinnan Oopperajuhlien kanssa ja kutsuimme kansainvälisen musiikinopiskelijaryhmän vieraaksemme oopperajuhlille 11.─14.7.2014. Opiskelijat tulivat Suomesta, Virosta, Liettuasta, Latviasta, Puolasta ja Venäjältä, ja he saivat ainutlaatuisen mahdollisuuden tutustua oopperajuhlien toimintaan ja tekijöihin.

savonlinna_group_stairsOlemme tehneet yhteistyötä Savonlinnan Oopperajuhlien kanssa jo vuodesta 2011. Viime kesänä yhteistyön hedelmänä syntyi lasten Norppa-ooppera. Tänä vuonna halusimme painottaa kansainvälisyyttä ja tukea opiskelijoita Fortumin eri toimintamaissa. Sounds of Energy -hankkeen kautta pystyimme kertomaan heille Suomesta, Savonlinnan Oopperajuhlista sekä Fortumin energiantuotannosta ja tukemaan nuorten kansainvälistymistä ja ammatillista verkostoitumista.

Paikallisuutta ja konkreettisia tekoja
fortum_tutor_Yhteis_rgb_pystyKulttuuri- ja urheilusponsorointi on varmasti tuttua monille yrityksille, mutta Fortumissa rahallisen tuen lisäksi haluamme olla luomassa uusia konkreettisia tekoja, joilla tuetaan paikallisesti lapsia ja nuoria. Hyvä esimerkki konkreettisesta toiminnasta sponsorointiyhteistyön puitteissa on Suomen Palloliiton kanssa yhteistyössä toteutettava, vuodesta 2009 käynnissä ollut valtakunnallinen Fortum Tutor -ohjelma. Sen tavoitteena on taata lapsille innostava ja kannustava valmentaja urheiluharrastukseen. Ohjelman puitteissa toimii lähes 100 tutoria, jotka sparraavat juniorijalkapallovalmentajia ja antavat heille hyödyllisiä välineitä valmennustyöhön. Vuonna 2014 ohjelma laajeni myös lentopalloon noin 20 uuden tutorin voimin. Vuosittain Tutor-ohjelman kautta luodaan lähes 10 000 kontaktia tutoreiden ja valmentajien välillä, ja ohjelma vaikuttaa tuhansiin valmentajiin ja sitä kautta kymmeniin tuhansiin junioripelaajiin ja heidän perheisiinsä.

Kulttuurisponsoroinnin puolella tämänkesäisen Sounds of Energy -projektin kautta halusimme tarjota tuleville musiikin ammattilaisille mahdollisuuden verkostoitua kansainvälisesti ja tutustua tärkeään suomalaiseen oopperainstituutioon ja mahdolliseen tulevaisuuden työnantajaan. Opiskelijat valittiin Fortumin eri toimintamaista, joten sen kautta pystyimme myös tekemään Fortumin toimintaa tunnetuksi opiskelijoille kansainvälisellä tasolla sekä sosiaalisessa mediassa, jota nuoret aktiivisesti käyttävät.

Oopperakaupunki hurmasi opiskelijavieraatsavonlinna_olavinlinna
Meille tärkein anti Sounds of Energy -projektissa oli kuitenkin mahdollisuus tarjota nuorille ikimuistoisia kokemuksia Savonlinnassa. Hankkeeseen osallistunut puolalainen laulunopiskelija Łukasz Klimczak ihasteli Suomen kaunista luontoa ja upeaa Olavinlinnaa. “Haluan nähdä lisää tätä maata ja aion myös suositella ystävilleni vierailua Suomessa ja Savonlinnan Oopperajuhlilla. Oli mielenkiintoista nähdä miten tällainen festivaali toteutetaan. Kansainvälisyys on minulle tärkeää. Sounds of Energy -opiskelijaryhmässä oli todella hyvä tunnelma ja oli mahtavaa tutustua musiikinopiskelijoihin eri puolilta Eurooppaa,” Łukasz kertoo.

Saiva Treide Latviasta piti itseään todella onnekkaana päästessään mukaan projektiin, ja piti Savonlinnassa näkemäänsä Kullervo-oopperaa yhtenä parhaista oopperoista, mitä hän on nähnyt. “Vierailun aikana erityisesti backstage-kierros linnassa oli mielenkiintoinen. Opiskelen oopperalaulajaksi, joten minulle on tärkeää oppia ymmärtämään myös, miten oopperaesitys rakennetaan ja mitä tapahtuu kulissien takana. Olen matkan jälkeen todella täynnä energiaa. Kotiin palattuani haluan päästä taas laulamaan ja suunnittelemaan jatko-opintojani. Valmistun ensi vuonna musiikin kandidaatiksi Latviassa ja olen harkinnut, että voisin hakea opiskelemaan maisterin tutkintoa Sibelius-Akatemiaan”, Saiva kertoo iloisena.

Venäläinen sopraano Iuliia Semenova oli myös vaikuttunut Kullervo-oopperasta. “Esitys oli mahtava, todella voimakasta ja kiinnostavaa musiikkia. Olin myös yllättynyt kuinka laulullinen kieli suomi on. Olavinlinna oli todella uniikki paikka oopperaesityksille. Oli kiinnostavaa päästä linnakierrokselle ja nähdä kulissien taakse backstage-kierroksella. Oli myös vaikuttavaa tavata oopperan solisti Tommi Hakala. En uskonut, että tällainen olisi edes mahdollista!”

savonlinna_soundsofenergyOpiskelijoiden mielestä sykähdyttävimmät asiat vierailun aikana:
• Kansainvälinen ryhmä, hienot ihmiset ja uudet ystävät
• Kullervo-ooppera ja Amorphiksen konsertti
• Olavinlinna musiikkiesitysten paikkana
• Koskinäytös Imatran vesivoimalaitoksella
• Suomalainen sauna ja kuutamouinti Saimaalla

Sounds of Energy -hanke oli osa Savonlinnan Oopperajuhlien käynnistämää Inspired in Finland -yhteistyöohjelmaa, jonka tavoitteena on tukea luovuuden ja liike-elämän kohtaamista.

Leave a comment

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s