Tommy wikström Posted by: Tommy Wikström
06.06.2014

 

Kuluttajat kysyvät toisinaan, mitä järkeä on kerätä sähkön kulutustietoja 8760 tunnilta vuodessa? Tuntikulutustieto antaa sähkönmyyjille mahdollisuuden kehittää uusia kuluttajia hyödyttäviä tuotteita ja palveluja. Näiden avulla asiakkailla on aikaisempaa paremmat mahdollisuudet säästää energiaa ja rahaa sekä vaikuttaa ympäristöjalanjälkeensä.

Ideana tuntihinnoitellussa sähkösopimuksessa on yhdistää tunneittain tapahtuva sähkökulutus Nord Pool -sähköpörssin vastaavien tuntien hintoihin. Näin syntyy asiakkaan todelliseen sähkönkulutukseen perustuva sähkölasku, jonka loppusummaan asiakas voi omalla käyttäytymisellään vaikuttaa.

Sähköpörssissä sähkölle muodostuu päivän jokaiselle tunnille hinta. Hinta vaihtelee voimakkaasti vuorokauden eri tunteina. Sähkön hinta on yön tunteina kello 24 ja 4 välillä tavallisesti halvimmillaan. Kalleimmillaan sähkön hinta on yleensä aamulla kello 8-9, keskellä päivää kello 12 aikaan ja alkuillasta 17-18. Perhe, joka on poissa päivällä, pienentää sähkölaskuaan jo pelkästään valitsemalla tuntihinnoitellun sähkösopimuksen.

Kuvassa tyypillinen tukkusähkön hinnanvaihtelu vuorokauden eri aikoina. Vihreällä neljä halvinta tuntia.

Kuvassa tyypillinen tukkusähkön hinnanvaihtelu vuorokauden eri aikoina. Vihreällä neljä halvinta tuntia.

Lämmitys nielee kotona runsaasti energiaa. Siihen kohdistetuilla toimenpiteillä vaikutetaan eniten vuotuiseen energialaskuun. Sähkölämmitteisessä talossa suurin rahallinen hyöty voidaan saavuttaa, kun lämmityksen päällä oloa ohjataan automaattisesti vuorokauden edullisimmille tunneille. Lämmityksen ohjaaminen yhdessä tuntihinnoittelun kanssa tuo suuremman rahallisen hyödyn kuin perinteinen yösähkö.

Kotitalouksienkin on mahdollista tuottaa osa tarvitsemastaan energiasta esimerkiksi aurinkopaneelien avulla.

Kotitalouksienkin on mahdollista tuottaa osa tarvitsemastaan energiasta esimerkiksi aurinkopaneelien avulla.

Toinen hyvä keino korvata ostoenergiaa on tuottaa kaikki tai osa tarvittavasta energiasta itse. Puiden polttaminen varaavassa takassa talvipäivinä vähentää ostoenergian tarvetta kaikissa lämmitystavoissa. Kesällä ostoenergiaa voi korvata aurinkoenergialla, joko tuottamalla sähköä aurinkopaneeleilla tai lämpöä aurinkokeräimillä. Aurinkopaneelit ja -keräimet tuottavat eniten energiaa päivällä, jolloin myös ostosähkö maksaa eniten.

Etäluettavat mittarit mittaavat sähkön kulkua kahteen suuntaan. Siksi aurinkosähköjärjestelmän hankkiva voi myydä itseltään ylijäävän sähkön sähkönmyyjälle. Fortum maksaa sähköntuottajalle sähköstä tuntihinnan mukaisen korvauksen, josta vähennetään välityspalkkio.

Suomi on ensimmäisiä maita maailmassa, jossa asiakkaiden sähkönkulutusta mitataan tunnin tarkkuudella.

Suomi on ensimmäisiä maita maailmassa, jossa asiakkaiden sähkönkulutusta mitataan tunnin tarkkuudella.

Etäluettavien mittareiden keräämä tuntitason kulutustieto auttaa asiakasta ymmärtämään, milloin ja miten hän sähköä käyttää. Tiedon avulla näkee myös helposti, miten käyttötottumusten muutokset ja tehdyt säästötoimenpiteet vaikuttavat sähkölaskun loppusummaan.

Sähkön tuntihinnoittelusta on siis niin asiakkaalle kuin sähkön myyjälle enemmän hyötyä kuin haittaa. Kun lisäksi vielä muistetaan, että edelläkävijöinä olemme vasta ottamassa ensiaskeleita tuntikulutustiedon hyödyntämisessä ja tuntihinnoittelun mahdollisuuksien pohdinnassa. Tilanne tarjoaa meille suomalaisille jo nyt mahdollisuuden kehittää sellaisia tehokkaaseen energiankäyttöön liittyviä tuotteita ja palveluita, joista muualla maailmassa vasta haaveillaan.

Tommy

Leave a comment

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s